Colostrum a jeho historie
Colostrum, kterému se také říká mateřské mléko, představuje jednu z nejstarších a ojedinělých potravin, které lze nalézt v přírodě. Je staré jako samo mateřství, protože colostrum je mléko jakéhokoliv savce (tedy i člověka), které je vyprodukováno během prvních 24 až 36 hodin po porodu. Tak účinné látky, které jsou přítomné v prvním mateřském mléce a jejichž vysoká koncentrace je perfektně vyvážená, nelze nalézt nikde jinde v přírodě.
V roce 1799 Dr. Hufeland přišel s jedinečnou funkcí mleziva odděleného od mléka, které mělo co dočinění s celkovým zdravím a rychlým růstem nově narozeného dobytka. Mnoho výzkumů bylo věnováno colostru na konci 19. století, které probíhaly až do období po 2. světové válce a zastavily se s nástupem sulfonamidů a antibiotik jako je penicilin, což byl rozkvět chemické medicíny. Následně v roce 1955 bylo imunitní mléko zveřejněno jako léčba revmatické artritidy, čímž se tento biologický lék znovu připomněl.
Později, byly vlastnosti colostra zkoumány v závislosti na dlouhotrvajících studií prováděných na lidech. Tyto studie zjistily, že kojené děti mají méně infekcí, virových a bakteriálních kloubových onemocnění běžné pro dospělého člověka, větší chuť k jídlu a obecně rychlejší růst než děti, které nebylo podáváno mateřské mléko. Z toho je rozumné usuzovat, že antimikrobiální účinek mateřského IgG přítomného v colostru, stojí za tímhle rozdílem. Avšak, obsah růstového faktoru v mlezivu je tím hlavním důvodem, proč je colostrum tak výjimečné pro dospělého pacienta.
Chovatelé dobytka si vždy byli vědomi toho, že telata, která nedostanou colostrum, umírají dva týdny po porodu nebo stonají po zbytek jejich života. Proto se chovatel vždy musí ujistit, že tele dostane colostrum jako první a až to, které není spotřebováno, je prodáno.
V roce 1955 byla vydána publikace zabývající se tzv. "imunitním mlékem" jako potravinovým doplňkem pro lidi trpící revmatickou artritidou, čímž se přírodní potraviny dostaly znovu do popředí zájmu. V následujících letech bylo colostrum a jeho složení velmi intenzivně zkoumáno a testováno. Bylo potvrzeno, že novorozeňata krmena mateřským mlékem mají mnohem méně alergií a infekcí než novorozeňata, která tak krmena nejsou. Jak bylo nedávno dokázáno, colostrum není důležité pouze pro právě narozené děti, ale také pro dospělého člověka.
Poslední studie také ukázali, že pouze změny v životním prostředí (například znečištěné ovzduší, smog a stress v mnoha oblastech našich životů) jsou důvodem vzrůstu takzvaných civilizačních chorob, které jsou také často následkem chudé stravy, která byla konzumována po mnoho let. Není příliš překvapivé, že chemikové zabývající se stravou objevili skutečnosti, že dnešní obvyklé metody ve zpracování jídla znehodnocují účinné látky v potravinách a tím potraviny dělají neúčinné. Současně různé pesticidy, insekticidy a jiné metody zrychlující podporu růstu, čímž zkracují proces zrání, narušují přírodní vývoj živin a vedou ke zvýšenému znečištění lidského těla.
Napište nám nebo volejte bezplatnou linku 800 888 003
Doplňující obsah
© 2024, Global Nutrition s.r.o. – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů (GDPR) | Mapa stránek